Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. září 2024

RC Modely 5/2024 článek 6

Pro mladé i staré, Breda 15

Pro RCM Robert Pajas

Ukázka z textu:

Další předlohou z polské publikace o závodech turistických letadel z let 1929-34 (Miedzynarodowe turnieje lotnicze, Marian Krzyžan) je Breda 15, letoun, který byl v některých exemplářích osazen československým motorem Walter. Model má celkem přesné tvary a dá se doplnit na opravdovou maketku se všemi detaily. Problémem je vzepětí - to předloha nemá.
Stavba
Plán zkopírujeme - slouží jako šablony. Celý model je postaven z balzy 1 mm, kterou zbrousíme na křídle do profilu do ztracena k odtokovce, na ocasních plochách až na tloušťku 0,6 mm a na trupu směrem dozadu také asi na 0,6 mm. Lepíme hustým vteřiňákem nebo kanagomem.
Křídlo a ocasní plochy
Křídlo vyřízneme, zbrousíme směrem k odtokovce až na 0,2 mm, přelakujeme a vyleštíme jemným smirkem. Léta jdou po rozpětí. Celé křídlo vytvarujeme v prstech, aby drželo prohnuté do profilu, nic nemáčíme vodou, jen na horní straně je trochu napáříme. Poloviny křídla nalepíme na žebra (vnější přečnívají, dodatečně je zkrátíme a zespodu odbrousíme.) Poloviny křídla jsou přilepeny na tupo k trupu - přibrousíme je u kořene do vzepětí asi 4° každou.

Obtisk na model Breda 15 ve formátu PDF

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist