Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 14. srpna 2024

RC Modely 12/2023 článek 6

Pro mladé i staré, Z-26

Robert Pajas

Ukázka z textu:

V minulém čísle jsem uvedl koncepci volně létajících modelů na pohon kondenzátorem. Rozpětí 36 až 40 cm, délka trupu 24 až 30 cm, křídlo balzové - 1,5 mm, trup 2,5 mm, ocasní plochy 1 mm. Pohon: 3 V DC motorek 7 x 15 mm, vrtule 7 až 8 cm, kondenzátor 2,5 až 3 V, 7 až 10 F. Toho se držím i nyní při stavbě modelu Zlín 26.
Stavba
Model není stavebně náročný na čas, zabere tři, čtyři večery. Křídlo tvoří prohnutá balzová deska v barvě materiálu. Všechna kormidla včetně křidélek jen naznačíme tuší - případně nařízneme a nastavíme podle potřeby lehkým nalomením. Části plánu připevníme na rovné balzové prkénko tlusté 10 až 20 mm a přelepíme několika pruhy široké čiré lepicí pásky. Celý model lepíme vteřinovým lepidlem. Sestavíme jej z desek lehké balzy tloušťky 1 mm (ocasní plochy), 1,5mm (křídlo) a 2,5 mm (trup). Podvozkové nohy jsou z pevné balzy 1,5 mm, kola z balzy 4 mm. Celou stavbu sledujeme též foto modelu pro snažší orientaci ve stavbě.
Křídlo a ocasní plochy
Křídlo vyřízneme z lehké balzové desky tloušťky 1,5 mm, přelakujeme a vyleštíme jemným smirkem. Léta jdou po rozpětí. Křídlo vytvarujeme přes hranu stolu, aby drželo prohnuté do profilu, nic nemáčíme vodou.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist