Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 10/2006 článek 14

EUROCUP 2006 ŽARY – krvavá neděle

Marek Minařík SQ.108 – Red devils

Ukázka z textu:

Brzy po ránu 10. 9. 2006 vyrážíme společně s Danem Pékem z Liberce do další airkombatové bitvy, tentokrát do polských Žarů, kde se již pravidelně odehrává jedno kolo evropského poháru - EUROCUP. Tentokrát má bitva netradičně vypuknout až v neděli, protože v sobotu probíhá turnajovým způsobem mistrovství Polska a také souboje modelů z období první světové války. Jsme bohužel jediní dva účastníci za českou stranu, protože letový park našich kolegů je zdecimován týden starou bitvou Ikarův pád v Mostě, a jejich „opravárenské závody“ ještě nestihly doplnit ztráty na materiálu. My se kodrcáme po špatných polských cestách věrni pravidlu, že Dan musí dorazit na každé závody vždy jako poslední.
Jak se však ukazuje, dorážíme sice poslední, ale stále včas, protože ve vzduchu ještě chrchlají stroje z období WWI, které nestihly odlétat v sobotu všechna kola.
Počasí je opravdu nádherné, nebe bez mráčku a vítr maximálně do 4 m/s. Dokonce se proti jinak obecně platným pravidlům majora Pirxe létá se sluncem v zádech a startuje téměř proti větru. Polská organizace je poněkud vlažná, především pokud jde o prostoje mezi lety a kontrolu kanálů. Tak se pohodlně usadíme pod slunečník a sledujeme probíhající boje. Modely jsou rozutíkané po celé obloze, seků je málo a létá se velmi opatrně. „To u nás je WWI jiné maso,“ říkáme si. Tak si alespoň rozšiřuji svoji polskou slovní zásobu; silnik = motor, samolot myśliwski = stíhačka atd. To polsko-české tlachání pilotů sedících u svých strojů na starém vojenském letišti má svoje kouzlo, vždyť spousta československých pilotů v Anglii létala z různých důvodů právě u polských perutí, např. legenda bitvy o Británii Josef František.
Kromě Čechů a Poláků dorazila i početná skupina pilotů z Běloruska. Mají to na závody kamkoliv velmi daleko a jejich nadšení a zápal jsou opravdu obdivuhodné. Dokonce je mezi nimi i člověk s neuvěřitelným jménem pro kombat – Jakovlev. Bohužel však není věrný značce, pokud jde o stroj…
Vše se poněkud protahuje, máme už vše dávno připravené a nejraději bychom šli hned nahoru. Když čekáte na svoji dávku adrenalinu přijde vám dvouhodinové potácení se dvouplošníků na pádovce poněkud nudné. Zdá se mi, že v Čechách se létá WWI daleko razantněji, o čemž svědčí počet killů, ale i první místo Patrika Svídy na MS ve Švédsku v této kategorii. Zajímavý je poměr zastoupení 2T a 4T motorů u modelů WWI, je to tak 50 : 50, a stroje s dvoutaktními motory se zdají většinou rychlejší. Ale možná je to jen pocit, protože proti čtyřtaktům nehezky ječí (používají se i černé mufflery MVVS). Na druhou stranu je modelů – díky nižší ceně 2T motorů – mnohem více, než na našich soutěžích.
Kolem poledne se konečně objevuje rozpis prvního kola. Bude se létat na tři heaty po sedmi pilotech. No, aspoň nebude nuda… Ihned objevujeme několik chyb v číslech kanálů, a potom, co se jeden divně se zmítající model… …

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist